Sushi is een van de meest geliefde gerechten op dit moment. Zwangere vrouwen mogen
tijdens de zwangerschap een aantal dingen niet consumeren zoals alcohol, rauwe eieren en
teveel caffeïne. Het consumeren van rauwe vis zwangerschap wordt over het algemeen
afgeraden vanwege het risico op voedsel overdraagbare ziekten en mogelijke schadelijke
effecten op de foetus. Sushi wordt daarom tijdens zwangerschappen afgeraden om te eten.
Wil je toch wel graag sushi eten tijdens jouw zwangerschap? Lees de richtlijnen en beste tips
van de experts in deze blog.

Wat is sushi en waarom is het populair?

Sushi is een traditioneel Japans gerecht dat wereldwijd enorm populair is geworden. Het bestaat uit kleine hapjes rijst gecombineerd met diverse ingredienten zoals rauwe vis, zeewier, groenten en andere smaakvolle toppings. Het gerecht wordt geserveerd met sojasaus, gember en wasabi.

Wat sushi zo populair maakt, is de smaak en de aandacht die besteedt wordt aan de presentatie van de sushi door de sushi chef. De Japanse keuken is de laatste jaren erg populair geworden. Voor iedereen is er wat wils. Voor velen blijft de vraag of je sushi tijdens zwangerschap kunt eten.

Waarom wordt sushi afgeraden tijdens de zwangerschap?

Sushi wordt afgeraden tijdens de zwangerschap om een aantal redenen. Sushi bevat vaak rauwe vis of schelp en schaaldieren. Vis, schelp en schaaldieren kunnen schadelijke stoffen of bacterieen bevatten voor de ontwikkeling van de baby. De schadelijke bacterie heet Listeriose (Listeria) en kan worden overgedragen aan de foetus in de buik. Om dit te voorkomen wordt het dus afgeraden om sushi te eten tijdens zwangerschap. Mits je dit wel graag wilt eten, probeer dan voor de veiligere opties te gaan.

Welke soorten sushi zijn veilig om te eten tijdens de zwangerschap?

Er zijn een aantal soorten sushi die wel tijdens de zwangerschap geconsumeert kunnen worden. Dat zijn voornamelijk de vegetarische sushi opties.

Hier zijn een aantal vegetarische sushi opties die perfect zijn om te eten tijdens jouw zwangerschap.

  1. Tamago nigiri
  2. Veggie Kappa Roll
  3. Kappa/ tamago/ avocado maki

Voor de vlees liefhebbers hebben we ook een aantal opties. Deze Chicken sushi rollen zijn perfect voor de kipliefhebbers. De chicken sushi rollen zijn krokant en geven jouw zwangerschap cravings een voldaan gevoel.

  1. Monster Chicken Roll
  2. Spicy Chicken Roll
  3. Chicken terriyaki Roll
  4. Crispy Chicken Roll

Hoe kan je sushi veilig eten tijdens de zwangerschap?

Hoe je op de meest veilige manier sushi kunt eten tijdens de zwangerschap is door zo veel mogelijk rauwe ingrediënten te vermijden. De benoemde sushi in het lijstje hierboven zijn bij SHABU to go de meest veilige keus.

Tips voor het bestellen van sushi

Bij SHABU to go kunt u het best terecht voor het bestellen van uw sushi tijdens de zwangerschap. Op onze website vind u namelijk alle ingrediënten benoemd onder het product. Zo zie je duidelijk in een oogopslag welke ingrediënten er in welk gerecht zit. Ga naar onze website en bekijk het menu.

Tips voor het maken van sushi thuis

Shabu to go adviseert dat je bepaalde ingrediënten als rauwe vis en schelp of schaaldieren, gerookte zalm/tonijn, garnalen en ook surimi sticks even tijdelijk niet eet. De garnalen, zalm of surimi kunnen wel worden geconsumeerd omdat ze gekookt zijn en goed gegaard maar de kans dat je besmet wordt met de bacterie is op een kleine schaal toch nog wel aanwezig. Volgens de professionals is het advies om uit voorzorg deze te vermijden.

Wat zijn de risico’s van het eten van sushi tijdens de zwangerschap?

Er zijn een aantal negatieve gevolgen bij het eten van sushi tijdens de zwangerschap. Stel je komt in aanraking met de schadelijke stoffen en de listeria besmetting kun je lichamelijke klachten krijgen zoals koorts, hoofd, rug of spierpijn. Neem bij deze symptomen zo snel mogelijk contact op met deskundigen.

Kun je sushi eten tijdens de zwangerschap?

Kortom, wordt het consumeren van sushi als je zwanger bent afgeraden als de sushi rauwe vis of schelp/schaaldieren bevat. Ook sashimi is gemaakt van rauwe vis en geflambeerde sushi is grotendeels nog steeds rauw. Let daar dus goed op uit belang van uw en uw baby’s gezondheid. Gelukkig heeft Shabu to go een groot en gevarieerd menu waarbij de 9 maanden in uw zwangerschap niet getreurd hoeft te zijn. Bekijk het menu van Shabu to go of bestel hier direct uw sushi.

Veelgestelde vragen:

  1. Is het veilig om sushi te eten tijdens de zwangerschap? Nee, veel sushi bevat rauwe vis ingrediënten en dit kan schadelijk zijn voor u en uw zwangerschap
  2. Welke soorten sushi kan ik veilig eten tijdens de zwangerschap? Sushi die veilig gegeten kan worden tijdens de zwangerschap zijn de vegetarische en de sushi met kip erin.
  3. Kan ik sushi blijven eten tijdens de borstvoedingsperiode? Goed nieuws! U kunt direct na de bevalling weer sushi eten en dus ook tijdens de borstvoedingsperiode.

 

 

 

Leave a comment