In dit blog delen we de beste tips voor iedereen die nog niet met stokjes kan eten. Na het lezen van deze blog kan jij eten met chopsticks, weet je welke soorten chopsticks er bestaan en weet jij hoe je chopsticks voor kinderen kan maken.

Wat zijn chopsticks?

Sushi eet je natuurlijk niet met vork en mes maar met chopsticks. Wat zijn chopsticks? Chopsticks zijn vergelijkbaar met een vork en mes en zijn een traditionele eetgerei in Azië. Wat de oorsprong van de eetstokjes is lees je hieronder.

Waarom eten mensen met stokjes?

Ongeveer 5000 jaar geleden zijn de eetstokjes (of iets wat hierop lijkt) voor het eerst gespot in China. De stokjes die destijds werden gebruikt leken op takjes en werden gebruikt om op een snelle manier rijst en kleine porties eten op te eten. Door de geschiedenis heen hebben eetstokjes een symbolische relatie gehad met het belangrijkste ingrediënt in de Aziatische keuken: rijst.

Veel rijstsoorten uit Azië zijn van de korte of middellange korrelsoort. Het zetmeel in de rijst zorgt ervoor dat het rijst aan elkaar bundelt en makkelijk op te tillen is met de eetstokjes. Sushi eten met chopsticks is dus een match made in heaven!

Hebben chopsticks een betekenis? Jazeker! Chopsticks staan voor een set dunne lange stokjes die dienen om eten op te pakken. Tegenwoordig heb je verschillende stokjes op de markt: van plastic stokjes met kleurrijke designs tot stokjes van bamboe, hout of roestvrij staal. Voor ieder wat wils.

Hoe eet je met stokjes? Tips

Het gezegde ‘Oefening baart kunst’ is ook voor eten met chopsticks van waarde. Verlies vooral niet je geduld, want als je het eenmaal kan verleer je het nooit meer. Met onderstaand stapplan wordt het eten stokjes supermakkelijk:

Stap 1: Klem het eerste stokje tussen je duim en ringvinger. Pak je eetstokje altijd bij de dikke uiteindes vast.
Stap 2: Pak daarna met je andere hand het tweede stokje en plaats die tussen je duim, wijsvinger en middelvinger. Het tweede stokje kan je nu bewegen. Extra tip: houd het stokje aan het uiteinde vast dan heb je nog meer grip.
Stap 3: Lukt het? Nu ben je een échte eetstokjes pro en kan je van je sushi genieten. Eet smakelijk!

Etiquette voor eten met stokjes

Sushi eten met chopsticks komt met een aantal belangrijke etiquette / regels. De belangrijkste hebben we voor je op een rij gezet:

– Het is onbeschoft om je stokjes gekruist over elkaar heen neer te leggen. Dit staat namelijk voor de ‘dood’;
– In Japan zijn eetstokjes heilig. Dit betekent dat je hier absoluut niet mee mag spelen;
– Gebruik altijd twee dezelfde eetstokjes anders brengt het ongeluk;
– Wijzen met eetstokjes is onbeleefd;
– Probeer tijdens het eten met eetstokjes je eetstokjes niet rechtop in een kom rijst te steken. Ook dit brengt namelijk ongeluk;

– Probeer je eetstokjes altijd met je rechterhand vast te houden. Dit geldt ook als je linkshandig bent.

Chopsticks voor linkshandigen

Ben je linkshandig en vraag jij je af of er verschil in zit in de techniek van het vasthouden van de stokjes? Het antwoord is: nee. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het dan ook de bedoeling dat je de stokjes altijd met je rechterhand vasthoudt.

Eetstokjes voor kinderen

Op zoek naar eetstokjes die geschikt zijn voor kinderen? Of wil je jouw kinderen met eetstokjes leren eten? Bekijk hieronder onze TikTok video waarbij we een tutorial geven over hoe eetstokjes voor kinderen gemakkelijk thuis kan maken.

@shabutogo

How to make kids chopsticks! Super snel gemaakt en handig voor kinderen die ook sushi fan zijn☺️🍣 #fyp #fy #sushi #chopstickstutorial #tutorial #diy

♬ Lights – ᴱ ᴹ ᴵ ᴿ 🐻

Wat heb je hiervoor nodig?

  • Elastiek
  • Eetstokjes
  • Papieren chopsticks verpakking van de SHABU to go eetstokjes of een klein stukje papier.

De eetstokjes met elastiek zijn handig en snel gemaakt. Naast dat je zo kinderstokjes kan maken zijn er nog twee andere manieren. Je kan kinderstokjes maken met een servet of een wasknijper.

Eetstokjes met servet

Wat heb je nodig?

  • Eetstokjes
  • Een servet
  1. Leg de eetstokjes horizontaal tegen elkaar aan met de dikste zijde naar elkaar toe.
  2. Pak het servet en pak een punt van het servet en leg deze onder de eetstokjes op de plek waar de dikke zijde van de eetstokjes elkaar raken.
  3. Rol het servet strak om de eetstokjes heen.
  4. Pak de linker liggende stokjes met de linkerhand vast en de rechts liggende stokjes met de rechterhand vast.
  5. Buig vervolgens de eetstokjes langzaam naar elkaar toe zodat het servet goed om de stokjes vormt en klaar!

Welke chopsticks zijn het beste?

Zoals je nu weet zijn er verschillende soorten chopsticks. Maar hoe bepaal je welke chopsticks de beste zijn? Houten chopsticks zijn handig voor bij het koken maar zijn niet vaatwasser bestendig. Metalen chopsticks kunnen zwaar aanvoelen en zijn minder geschikt voor beginners. Omdat het materiaal glad is zal het moeilijker zijn om eten mee op te pakken. Naast houten en metalen eetstokjes heb je ook plastic chopsticks. Deze chopsticks hebben vaak een ruwere stuk aan de kant waarmee het voedsel wordt opgetild. De ruwere structuur zorgt voor meer grip. Ook zijn de meeste plastic chopsticks vaatwas vriendelijk. Perfect voor de meeste huishoudens.

Op zoek naar chopsticks die een toevoeging geven aan jouw sushi beleving? Ga dan snel naar de SHABU to go website. Wie weet hebben wij wel een toffe actie nu lopen waar je misschien wel onze limited edition SHABU to go chopsticks bij ontvangt. Ben je benieuwd hoe de chopsticks eruitzien? Bekijk ons Instagram of TikTok account voor meer!

Veelgestelde vragen

Waarom eet men met stokjes in Japan?

Naast dat de eetstokjes een traditionele eetgerei is in Japan kan je de eetstokjes ook zien als een verlengstuk van je vinger. Als je eenmaal weet hoe je met de eetstokjes om kan gaan kun je alles ermee oppakken.

Is eten met stokjes gezonder?

Eten met stokjes zorgt ervoor dat jouw maaltijd in kleinere happen wordt geconsumeerd. Dit zorgt ervoor dat je rustig eet en kan het een positieve invloed geven op jouw dieet.

@shabutogo

Limited Edition SHABU to go Lucky Chopsticks! Wat moet je doen om ze te krijgen? Plaats vanaf 1 februari 2023 een bestelling van €32,50 of meer op onze website www.shabutogo.nl en ontvang er één Lucky Chopsticks Set gratis bij!🫢👀🥢WEES SNEL WANT OP = OP! Actievoorwaarden: • 1 chopstick set per bestelling • Minimale besteding is €32,50 • alleen geldig op bestellingen via eigen website of bij afhaal • niet geldig op bestellingen Thuisbezorgd, Ubereats & Deliveroo #shabutogo #chopsticks #sushi #deal

♬ original sound – DAVO

Leave a comment