Basisingrediënten voor het Maken van Sushi

Zelf je eigen sushi rollen is niet alleen super smakelijk, maar ook mega fun om te doen! Voor heerlijke zelfgemaakte sushi is het key om een paar topingrediënten in huis te hebben. Zorg ervoor dat de vis supervers is, dat maakt je sushi next level lekker. Naast verse vis is goede sushirijst ook erg belangrijk. Ontdek hoe je de sushirijst op de juiste manier bereid.

Essentiële Sushi Ingrediënten: Wat Heb Je Nodig?

Voor het maken van sushi zijn een aantal ingredienten echt onmisbaar. Hier een lijst met wat je nodig hebt:

Ingredienten sushi (optioneel)

    • Nori oftewel zeewiervellen (basisingredient)
    • Verse rauwe zalm tonijn of andere zeevruchten
    • Komkommer
    • Avocado
    • Tamago (Japanse omelet)
    • Japanse radijs
    • Surimi sticks
    • Mango
    • Japanse mayonaise

Ingredienten sushirijst

    • Sushirijst
    • Rijstazijn

Garnering sushi (optioneel)

    • Gebakken uitjes
    • Sesamzaadjes
    • Bosui
    • Wasabi
    • Sojasaus
    • Gemberslices

Benodigheden sushi maken

    • Bamboe matje
    • Kom met koud water
    • Mes
    • Rijstkoker of grote pan
    • Grote schaal om rijst in af te laten koelen (hangiri)

Waar vind je sushi ingrediënten: winkelgids

Alles wat je nodig hebt voor het maken van sushi vindt in de Aziatische en gewone supermarkt. Voor verse zalm of tonijn kun je het beste naar de visboer of de groothandel.

Stap-voor-Stap: Sushi Rijst Perfect Bereiden

Om de sushirijst het lekkerst te bereiden moet je eerst de rijst koken. Voeg de benodigde hoeveelheid rijst toe aan een kom en was de rijst in koud water. Voeg de rijst met de juiste hoeveelheid water toe aan een pan en breng dit tot kook en laat vervolgens de rijst ongeveer 10 – 15 minuten koken op zacht vuur met de deksel erop. Zet het vuur erna uit en laat de sushirijst nog 10 min afstomen met deksel. Tip: check altijd de verpakking van de sushirijst voor de juiste instructies.

In de tussentijd kun je beginnen met het maken van het mengsel voor in de sushirijst. Sushirijst is vaak zoeter en heeft altijd een aromatische geur. Om dit effect thuis te creëren maak je een mengsel van rijstazijn, suiker en zout. Als de rijst klaar is kun je vervolgens de rijst in de grote schaal gieten. En voeg het mengsel van de sushiazijn toe. Meng dit goed samen zodat elke rijstkorrel goed tot smaak krijgt. Ten slotte laat je de sushirijst afkoelen in de schaal en kan je beginnen met rollen van de sushi.

Hoe rol je sushi: technieken en tips

Er zijn verschillende manieren om sushi te rollen. Als je sushi maakt met een bamboe matje kun je op twee verschillende manieren de sushi rollen. Zo kun je de traditionele maki of een uramaki oftewel een inside out roll waarbij de rijst aan de buitenkant zit en de norivel met de ingrediënten erin.

Om de bekendste sushirol te maken leg je een vel nori met de gladde zijde naar beneden op een bamboemat. Verspreid de vers bereidde rijst over het norivel en druk de rijst aan met een lepel. Snijd de vulling in lange niet al te grote repen en leg ze op de rijst. Rol de maki stevig met behulp van het matje en druk het goed aan. Snijd tot slot de sushi in gelijke delen. Dip de sushi in sojasaus en wasabi en geniet van jouw huisgemaakte sushi.

Maki, Nigiri, en Meer: Verschillende Sushi Types

Er zijn verschillende sushi types. Elk type sushi heeft een andere bereidingswijze. De bekende nigiri sushi wordt gemaakt met een speciale handtechniek en voor de maki sushi gebruik je rijst, zeewier, jouw gekozen ingredienten en een bamboe mat om de sushi mee te rollen. Ook heb je daarnaast nog de temaki sushi. Temaki sushi ook wel de handrolls genoemd zijn gemakkelijk te maken en vereist weinig tot geen keuken ervaring.

DIY Sushi Mat: Alternatieven en Oplossingen

Kan je nergens de bamboe matjes vinden? Geen zorgen, je kunt een bamboe mat ook zelf namaken. Heb je toevallig een siliconen bakmat of veel satestokjes thuis liggen? Wikkel dan de siliconen bakmat in een laag vershoudfolie en gebruik dit in de plaats van een bamboe mat. Wil je zelf een eigen bamboe mat namaken? Leg een reeks aan satestokjes naast elkaar en plak ze aan elkaar met plakband. Rijg tussen de satestokjes touw om de satestokjes goed stevig te maken.

Vegetarische en Vis Sushi Variaties

Bij het maken van sushi ben jij degene die beslist over welke ingredienten in de sushi gaan. Ben je vegetarisch of eet je liever geen rauwe vis? Dan heb je nogsteeds een overvloed aan keuze. Naast veel groente toppings kun je ook vleesvervangers in de sushi doen.

Creatieve Vegetarische Sushi Ideeën

Sushi is van oorsprong met vis, maar met creativiteit in de keuken kan je veel meer opties maken. Je kan de meest creatieve sushi maken met groente maar ook met fruit of vleesvervangers.

Verse Vis Selecteren voor Sushi: Tips van Experts

Welke vissoort is nou geschikt om sushi mee te maken? Deze vraag zullen we in dit deel van de blog beantwoorden. Voor sushi met rauwe vis heb je verse vis nodig. Een stuk zalm bij de supermarkt wordt dus afgeraden. Wil je plakjes sashimi voor bij de sushi of verse zalm of tonijn voor in de sushi rol? Ga dan langs de visboer of de groothandel voor de meest verse stukken vis.

Serveertips en presentatie Ideeën voor Sushi

Sushi kun je leuk opdienen op verschillende manieren. Om thuis de sfeer te creeëren zoals bij een sushi restaurant kun je de sushi opdienen op leuk servies. Gebruik verschillende soorten schaaltjes en borden om zo een fusion sfeer te creëren in huis. Vergeet de wasabi, gember plakjes en de sojasaus niet op een bord op in een schaaltje te doen.

Veelgemaakte fouten bij sushi maken en hoe deze te voorkomen

Sushi maken is leuk maar het resultaat op tafel kunnen serveren is natuurlijk nog leuker. Bij het maken van sushi in huis kunnen er een aantal dingen snel fout gaan. Sushirijst kan te zacht gekookt zijn of de sushi valt misschien na het rollen wel uit elkaar. Om toch te kunnen genieten van een sushi avondje thuis kun je bij SHABU to go altijd terecht. Bestel daarom op onze website de luxe sushi rollen om niet teleurgesteld te worden als het een keer mislukt.

Leave a comment