Weet jij waarom gember onmisbaar is bij sushi? Dat zalm van oorsprong niet roze is? Waarom Japanners miso soep aan het einde van hun maaltijd eten? Lees snel verder en ontdek de interessantste weetjes over sushi!

Internationale sushi dag

Sinds 2009 is het op 18 juni een bijzondere dag: internationale sushi dag. Deze dag is ontstaan door een Facebook-initiatief van Chris DeMay. Hij richtte een sushi fanpagina op en deze was zo populair dat 18 juni uitgeroepen werd tot internationale sushi dag!

De kleur van zalm

Zalm is eigenlijk van oorsprong helemaal niet roze. Zalm is een witvis, doordat hij verschillen schaaldieren eet zoals garnalen krijgt hij een roze kleur. De zalm verliest geen pigment en daardoor blijft hij roze.

Oorsprong sushi

Sushi bestaat al heel lang. De sushi die wij nu kennen is bedacht door Hanaya Yohei in het begin van de 19de eeuw. Hij was eigenaar van een eettentje en bedacht een nieuw gerecht voor op de kaart: sushi. Zijn gerecht werd heel populair en veel andere eettentjes gingen ook zijn gerecht verkopen.

Hoe eet je sushi?

Het is gebruikelijk om sushi in één keer in je mond te stoppen, dan heb je een perfect balans van de verschillende smaken in je mond. Lukt dit niet? Dan kan je het natuurlijk ook gewoon in twee happen doen of gewoon lekker op je eigen manier. 

Gember bij sushi

Gember is onmisbaar bij je sushi, de gember zorgt ervoor dat je smaak wordt geneutraliseerd. Tip: eet de gember tussen de verschillende gerechten door. Door het neutraliseren van je smaakpapillen proef je de volgende hap veel beter!

Miso soep

Japanners eten hun miso soep altijd aan het einde van hun maaltijd. De miso soep zorgt namelijk voor een betere vertering van je eten.

Hoe eet je nigiri’s?

Nigri’s hoor je eigenlijk niet met stokjes te eten, maar met je handen. De nigiri bevat namelijk luchtige rijst en dat eet véél makkelijker met je handen.

‘Zure smaak’

Sushi betekent letterlijk ‘zure smaak/rijst’. De oorsprong van de naam verwijst naar het proces waar de verse vis in gefermenteerde rijst werd gewikkeld. Hierdoor konden ze de vis langer bewaren. Vroeger werd zelfs de rijst weggegooid en bleef alleen de vis over.

Langste sushi roll van de wereld

De langste sushi roll in de wereld is zo’n 1.11 km, heeft een gewicht van 2200 kg, een diameter van 5 centimeter en is gerold in Aichi in Japan. Dat is heel wat sushi!

Opleiding tot sushi chef

Wist je dat een opleiding tot sushi chef, ook wel Itamae San genoemd, een traject van minimaal vijf jaar is? Tijdens de opleiding doet de chef verschillende ervaringen op: van het snijden van de vis tot aan het up-to-date blijven over alle ontwikkelingen van de sushi.

Zo! Nu ben je een échte sushi kenner! Tijd om sushi te bestellen. Bij SHABU to go heb je keuze uit een groot assortiment. Van vegetarisch tot aan vis. Ga je voor nigiri’s of toch springrolls? De keuze is reuze. Bekijk het menu op www.shabutogo.nl en bestel je favoriete Japanse gerechten.