Nigiri sushi: wat is het?

Nigiri sushi is een traditionele Japanse delicatesse die wereldwijd geliefd is om zijn verfijnde vorm en smaak. Het woord “nigiri” betekent letterlijk “met de hand gevormd”, en dat is precies hoe dit heerlijke gerecht wordt bereid. Nigiri sushi bestaat uit een handgemaakte rijstbal die tot smaak is gemaakt met sushi azijn. De rijstbal krijgt een topping, een plakje verse, rauwe vis, zoals zalm, tonijn en nog veel meer. Dit zorgt voor een perfecte balans tussen de textuur van de rijst en de frisse, verse smaak van de vis. Wat nigiri sushi echt onderscheidt, is het vakmanschap waarmee het wordt gemaakt. Er zijn verschillende nigiri sushi soorten, afhankelijk van de gekozen vis. Vegetarische varianten bestaan ook. De diversiteit aan smaken en texturen maakt nigiri sushi een ware traktatie voor fijnproevers over heel de wereld.

Sake nigiri: perfectie in een hap

Sake nigiri, ook bekend als de zalm nigiri. Sake nigiri sushi is een van de populairste nigiri’s. Deze Japanse lekkernij, biedt een perfecte balans tussen de romige smaak van de zalm en de vettige, stevige textuur van de vis. In combinatie met de rijst is dit een match made in heaven. De nigiri zalm is niet alleen perfectie voor het oog vanwege zijn levendige oranje kleur, maar ook voor de smaakpapillen, dankzij de verse en sappige smaak van de zalm. Met zijn eenvoudige en toch verrukkelijke samenstelling is sake nigiri een geliefde keuze voor liefhebbers van sushi over de hele wereld. Een geliefde variant op de nigiri zalm is de geflambeerde zalm nigiri. Dit is een luxe variant van de sake nigiri. De geflambeerde zalm nigiri is zoals de naam al zegt: geflambeerd. De zalm bij de sake nigiri is rauw en door de zalm te flamberen ontstaat er een zachte textuur. De zalm is dan deels geflambeerd en nog een klein deel rauw geserveerd. Om de geflambeerde zalm nigiri nog lekkerder te maken kunnen er verschillende soorten toppings op worden geserveerd. Zo past de Japanse kewpie mayonaise, bosui, sesamzaadjes of gebakken uitjes perfect op de geflambeerde zalm nigiri.

Maguro nigiri: onmisbaar in de wereld van sushi

Tonijn nigiri, ook bekend als maguro nigiri sushi, is een van de bekendste nigiri’s in de wereld van de Japanse keuken. “Maguro”verwijst naar tonijn in het Japans. Maguro nigiri is een vorm van nigiri sushi die bestaat uit een met de hand gedrukte rijstbedje met een plak verse tonijn. Een populaire variant van de maguro nigiri is de flamed maguro nigiri, waarbij het plakje tonijn kort wordt geflambeerd, waardoor een subtiele smoky smaak ontstaat. Deze bereidingswijze brengt extra dimensie toe aan de smaakbeleving van de nigiri tonijn. Tuna nigiri is geliefd vanwege de verse en vettige textuur van tonijn.

Ebi nigiri: een overheerlijke moderne twist

Ebi nigiri, een moderne twist die onweerstaanbaar is. Het woord Ebi heb je vast wel eerder gehoord. De Ebi, is welbekend onder de sushi liefhebbers. “Ebi” betekent garnaal in het Japans, en ebi nigiri is een variant van de nigiri sushi waarbij het rijstbedje van de nigiri sushi gekroond wordt met gepocheerde garnaal.  Een andere variant van de ebi nigiri is de nigiri ama ebi. Hierbij wordt een andere soort garnaal gebruikt, de zoetwatergarnaal. De garnaal wordt licht gemarineerd en rauw geserveerd waardoor er een subtiele zoete smaak ontstaat bij de nigiri garnaal.

Unagi nigiri: geurig, sappig en heerlijk gerookt  

Paling nigiri, ook bekend als unagi nigiri. Paling nigiri is een van de enige nigiri’s met een niet rauwe topping. Unagi nigiri heeft namelijk een gegrilde paling als topping. Wat niet te ontbreken bij de unagi nigiri sushi is de saus. Unagisaus (palingsaus) is een zoete, plakkerige saus bomvol smaak. Je kan het bijna een gezoete dikkere variant van de sojasaus noemen. Deze saus maakt de unagi nigiri helemaal af.

Tamago nigiri: een zoete omelet

Tamago nigiri, ook wel bekend als nigiri omelet, is zoet en populair onder de sushi liefhebbers en vegetariërs. Deze speciale creatie wordt gemaakt met een plak zoete omelet. De zoete omelet wordt op een Japanse manier bereid. De omelet is gemaakt van opgeklopte eieren, suiker en mirin (zoete rijstwijn). Dit wordt zorgvuldig gebakken in lagen in een tamago pannetje en vervolgens gesneden in plakjes en op het rijstbedje van de nigiri gelegd. De kunst van het maken van deze nigiri omelet vereist veel precisie, wat bijdraagt aan de waardering voor dit heerlijke zoete gerecht onder sushi-enthousiastelingen wereldwijd.

Inari nigiri: wat is inari?

Inari nigiri, ook wel bekend als inari nigiri sushi, is een bijzondere sushi variant. Want, bij de inari nigiri zit er geen topping boven op het nigiri rijstbedje maar zit het rijstbedje in een gefrituurd, gemarineerd tofu vel.

Kani nigiri: een culinaire creatie

Kani nigiri sushi, oftewel de krab nigiri. De kani nigiri sushi kan op verschillende manieren worden gemaakt, met krab of met imitatiekrab. Het stukje krabvlees maakt deze nigiri sappig en past perfect bij de sushi rijst. De krab wordt vaak licht gemarineerd of kan zelfs worden geflambeerd om de subtiele zoete smaak van de krab echt tot leven te brengen. Het geheel wordt vaak geserveerd met een vleugje wasabi wat een harmonieuze combinatie van smaken en texturen creëert. De zachtheid van de krab gecombineerd met de stevigere textuur van de sushi rijst en de pittige kick van wasabi, maakt krab nigiri een onweerstaanbaar gerecht voor sushi liefhebbers.

Heb je na het lezen van deze blog ook een hongerig gevoel gekregen en ben je benieuwd hoe al deze verschillende nigiri’s smaken? Proef ze bij SHABU to go en bestel direct online.

Leave a comment